Krátit, nebo nekrátit? Pokud jde o stravné, tak na tuto otázku je od 1. 1. 2012 snadná odpověď - krátit.
Od roku 2012 dochází u stravného k zásadní změně v přístupu v případech, kdy je zaměstnanci během tuzemské pracovní cesty (tuzemské části zahraniční pracovní cesty) poskytnuto bezplatně (bez finančního přispění zaměstnance) jídlo charakteru snídaně, oběda nebo večeře, a to jak v podnikatelské, tak v nepodnikatelské sféře.
Zaměstnavatel ve státní a příspěvkové sféře
Na rozdíl od právního stavu platného do konce roku 2011 se podle nového znění § 176 odst. 3 a nových ustanovení § 176 odst. 4 a 5 je zaměstnavatel ve státní a příspěvkové sféře povnen krátit stravné v případě bezplatně poskytnutého jídla, a to vždy za jedno bezplatně poskytnuté jídlo o hodnotu:
a) 70 % stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
b) 35 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
c) 25 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.
Jde o povinné snížení stravného a zaměstnavatel ve státní a příspěvkové sféře nemá jinou možnost, než postupovat tak, jak je uvedeno.
Kromě toho je zákoníkem práce stanoveno, že zaměstnanci žádné stravné nepřísluší, pokud mu byla během pracovní cesty, která trvá:
a) 5 až 12 hodin poskytnuta 2 bezplatná jídla,
b) 12 až 18 hodin poskytnuta 3 bezplatná jídla.
To má, jak je uvedeno dále, podstatný vliv také na zaměstnance zaměstnavatele v podnikatelské sféře.
Zaměstnavatel v podnikatelské sféře
Ani zaměstnavatel v podnikatelské sféře se od 1. 1. 2012 již nemůžerozhodnout mezi krácením nebo nekrácením stravného při bezplatně poskytnutém jídle zaměstnanci během pracovní cesty. Na rozdíl od zaměstnavatele ve státní a příspěvkové sféře ale může zvážit, jakou procentní míru pro snížení stravného v rámci povoleného rozsahu dohodne nebo určí. Podle nového znění § 163 odst. 2 a 3 zákoníku práce totiž od 1. 1. 2012 platí, že bylo-li zaměstnanci během pracovní cesty poskytnuto bezplatně jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, přísluší zaměstnanci stravné snížené za každé bezplatné jídlo až o hodnotu:
a) 70 % stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
b) 35 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
c) 25 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.
Míra snížení stravného za jedno bezplatně poskytnuté jídlo…